Wiza do Wietnamu i Kambodży

Wiza do Wietnamu i Kambodży

Wiza do Wietnamu

Polacy zobowiązani są do posiadania wizy uprawniającej do wjazdu na terytorium Wietnamu. Spotkałam się z wieloma niejasnościami, kiedy przygotowywałam się do wyjazdu. Mam nadzieję, że ten wpis pomoże tym z Was, którzy wybierają się do krainy zupy pho 🙂

Wiza do Wietnamu i Kambodży

Wizę do Wietnamu można uzyskać na dwa sposoby

  1. Wiza wydana w Ambasadzie Wietnamu w Warszawie

Każdy kto o taką wizę będzie się ubiegał prędzej czy później trafi na stronę Ambasady, na której znadzie tyle, że aż nic (za wyjątkiem filmiku o Wietnamie, który i tak średnio działa).

My zdecydowaliśmy się na tradycyjną wizę wystawioną właśnie przez Ambasadę.

Kiedy dotarliśmy na miejsce, na parkingu stała deska do prasowania zagradzająca wjazd na miejsce, a za nią niski Wietnamczyk, który malował krzyżyk na swojej miejscówce. Welcome to Asia! 🙂 Procedura jest bardzo prosta. Na miejsu są dwa okienka, mała poczekalnia, tłumów brak. Należy pobrać bilecik z numerkiem, następnie przy okienku podaje się paszport oraz wypełniony formularz aplikacyjny z przyklejonym zdjęciem (klej dostępny na miejscu:)) Miły Pan Wietnamczyk wtedy odpowiada: „ok 300 złotych, pick up in a one week, bay bay”. To wszystko, dziękujemy!

Podsumowanie:

  • Adres Ambasady Wietnamu: ul. Resorowa 36, 02-956 Warszawa , tel 22 651 60 98 (dodzwonienie graniczy z cudem),
  • Składanie aplikacji wizowych oraz odbieranie paszportów z wizą: od poniedziałku do czwartku w godz. 9:00 – 12:00,
  • Wymagane dokumenty: paszport, zdjęcie (w formacie JPEG lub PNG do formularza online lub papierowe w przypadku formularza tradycyjnego), wypełniony formularz (wypełniony online [i wydrukowany] dostępny tu lub tradycyjny dostępny tu),

Koszt:

  • wiza turystyczna jednokrotnego wjazdu ważna 30 dni – 250 zł
  • wiza turystyczna wielokrotnego wjazdu ważna 30 dni – 300 zł

Podejście pracowników Ambasady jest bardzo liberalne, paszport z gotową wizą może odebrać inna osoba. Nie są potrzebne upoważnienia. Do odbioru potrzebny jest tylko potwierdzenie, które dostaje sie w momencie składania aplikacji. Nie chcą nawet oglądać dowodów osobistych 🙂

  1. Promesa wizowa

Promesa to dokument urzędowy, na podstawie którego otrzymuje się ‘visa on arrival’. Oznacza to tyle, że przed wyjazdem należy skontaktować się z pośrednikiem, który zajmie się organizacją promesy. Dokument dostaje się drogą mailową, należy go wydrukować i koniecznie zabrać ze sobą. Na podstawie promesy przyznawana jest wiza na lotnisku. Uwaga! Jeśli chcesz wjechać do Wietnamu drogą lądową musisz mieć tradycyjną wizę wydaną w Ambasadzie. Promesy honorowane są tylko na następujących lotniskach:

Tan Son Nhat Airport w Ho Chi Minh

Da Nang Airport w Da Nang

Noi Bai Airport w Hanoi

Polskie pośrednictwa promesowe są dość drogie, bo koszt uzyskania promesy to około 80 zł. Czytając fora doszłam do wniosku, że pośrednik Vietnam Visa Pro ma najlepsze opinie, a cena nie jest wygórowana – 10$/osoba. Pamietajcie, że 10$ to nie koniec kosztów, bo na wietnamskim lotnisku należy zapłacić za wizę.

Podsumowanie:

Pośrednik: Vietnam Visa Pro

Koszt pośrednictwa w wystawieniu promesy: ok. 10$

Koszt ‘visa on arrival:

  • wiza turystyczna jednokrotnego wjazdu ważna 30 dni – 25 USD
  • wiza turystyczna wielokrotnego wjazdu ważna 30 dni – 50 USD

Który sposób jest lepszy?

Odpowiedź jest łatwa 🙂 Jeśli mieszkasz w Warszawie lepiej wyrobić wizę wydawaną przez Ambasadę. Dzięki temu na miejscu nie zmarnujesz czasu na stanie w kolejce do ‘visa on arriva’. Słyszałam o takich, którzy stali 3h. Jeśli jesteś spoza Warszawy załatw promese. Najwyżej postoisz w kolejce po wylądowaniu w Wietnamie, ale nie będziesz musiał/musiała specjalnie jechać do stolicy 🙂 Koszty są porównywalne, z małym odchyleniem na korzyść ‘ visa on arrival’.

Pamietaj -> jeśli planujesz wjazd do Wietnamu drogą lądową musisz postarać się o wizę tradycyjną, promesy nie są wtedy akceptowane!

Wiza do Kambodży

Wizę do Kambodży wyrobiliśmy przez Internet. Należy wypełnić formularz online, zapłacić i po trzech dniach wiza ląduje na mailach. Pamiętajcie, żeby zabrać ze sobą wydruk! Wiza turystyczna, jednokrotnego wjazdu ważna jest 90 dni licząc od daty przekroczenia granicy.

Podsumowanie:

Serwis wiz elektronicznych tu,

Potrzebne dokumenty: paszport oraz zdjęcie w formacie JPEG lub PNG,

Koszt: 37$.

Przejścia graniczne, na których obowiązuje wiza:

Źródło: https://www.evisa.gov.kh/?lang=Pol

Źródło: https://www.evisa.gov.kh/?lang=Pol

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłam, jeszcze do niedawna dla mnie zagadkową, sprawę wiz 🙂

Komentarze